Leitat mostra les seves capacitats i els seus projectes disruptius per assolir un futur sostenible

DESTACAT
16/4/24
128
0
  • El passat 16 d'abril, el Centre Tecnològic Leitat va obrir les portes als socis del CIAC en una jornada on va mostrar la seva experiència en oferir solucions disruptives a les necessitats tecnològiques d'empreses i entitats, així com la seva clara orientació a generar valor competitiu per assolir un futur sostenible

La jornada va iniciar-se amb la benvinguda per part de Josep Nadal, clúster manager del CIAC, i d'Òscar Alonso, manager de l'àrea de fabricació additiva i impressió 3D de Leitat, seguida d'una presentació del centre on va mostrar les seves capacitats en R+D aplicada, gestió de projectes i transferència tecnològica. Sobretot va incidir en el departament d'indústria digital, que s'ubica al DFactory Barcelona, l'edifici impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i que actúa com a desenvolupador per empreses d'indústria 4.0.

Amb la participació de 40 socis i sòcies del CIAC, la jornada va concloure amb un recorregut guiat per les instal·lacions que Leitat disposa a DFactory Barcelona, com són el laboratori de fotònica i visió, el de connectivitat i sensòrica (IOT); l'International Advanced Manufacturing 3D Hub (IAM3DHUB) de fabricació additiva i impressió 3D; el laboratori de robòtica i el laboratori d'Intel·ligència Artificial (IA), a càrrec d'Òscar Alonso, Santiago Cervera i altres membres de l'equip de Leitat.

Durant la visita, els assistents van tenir l'oportunitat de conèixer en profunditat les diverses àrees tecnològiques i laboratoris de Leitat, que és un dels centres tecnològics d'Espanya amb més impacte en les convocatòries Horizon 2020 de la UE. A més, Leitat és un dels referents europeus en l'àmbit NMBP (Nanotecnologies, Materials, Biotecnologia i Processament).

El seu model de treball col·laboratiu i l'enfocament multisectorial permet a Leitat oferir solucions integrals als seus clients

Leitat opera sota el model d'Innovació Oberta, estant permanentment connectat amb diversos agents científics i tecnològics de l'ecosistema d'R+D, promovent així la transferència de coneixement i fomentant el talent extern i intern. A més, el treball de forma col·laborativa permet a Leitat connectar equips, projectes i clients, per tal d'oferir solucions integrals als seus clients.

Desenvolupament de la indústria 4.0

Entre les aplicacions desenvolupades i relacionades amb el sector d'automoció, destaquen:

  • En fabricació additiva, els manipuladors i pinces robòtiques, desenvolupades amb Continental, per reduir pes i número de components, incrementar la funcionalitat i augmentar la durabilitat.
  • També en fabricació additiva, els útils d'aplicació de segellador, per a aplicar un segellador a portes i carrosseries en la cadena de muntatge, i d'altres útils com a eines d'ajuda a la producció.
  • I en fabricació additiva, components per vehicles elèctrics, com a carrosseries, plaques refrigerants, coldplates i radiadors, i components customitzats, desenvolupats amb The e-Miles Company, Elisava Racing Team o UPC EcoRacing.
  • D'altra banda, en robòtica i automatització, la robòtica col·laborativa i mòbil per a incrementar la flexibilitat de les fàbriques i el reciclatge de bateries per assegurar un futur sostenible.
  • En el departament de fotònica i visió, la caracterització de la fotoluminiscència de LED i OLED, mitjançant tècniques d'espectroscopia i visió.
  • Per últim, també en fotònica i visió, l'ús de sensors per sistemes de detecció de drogues, o per control de qualitat de la producció.

Comentaris