Grupo Diagonal presenta al Ministerio de Industria el seu pla sobre competitivitat i sostenibilitat

DESTACAT
7/9/23
521
0

REUNIÓ DEL GRUP DE REFLEXIÓ DIAGONAL AL MINISTERI D'INDÚSTRIA, TURISME I COMERÇ

  • El Grup de reflexió DIAGONAL, format pels principals representants de la indústria de l'automoció a Catalunya i diverses entitats i agents socials, transmeten a Francisco Blanco la seva aposta per la sostenibilitat i el vehicle descarbonitzat per mantenir la seva competitivitat.
  • Les principals propostes que es plantegen són la relocalització de la cadena de valor, impulsar el desenvolupament de la I+D+i, apostar per vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, l'acceleració de la transformació digital de la indústria, assegurar l'ocupació qualificada i la creació de nous llocs de treball.
  • Les sessions del Grup, coordinades per Grant Thornton, s'han centrat a consensuar el seu Ideari i els seus sis eixos temàtics per enfrontar els reptes, tant socials com industrials, cap a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva que satisfaci les necessitats de persones i empreses per igual.

El Grup de reflexió DIAGONAL, format per ANFAC, Clúster d'Automoció de Catalunya (CIAC), CCOO Indústria, UGT-FICA, Fecavem, Ficosa, Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundación Repsol i SEAT S.A., i coordinat per Grant Thornton, s'ha reunit avui amb el secretari general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Francisco Blanco, per compartir els primers resultats dels seus treballs.

L'activitat del Grup des del seu establiment s'ha centrat a definir un Ideari que representa la seva visió davant del procés de canvi, reptes i oportunitats per al sector a Catalunya. El secretari general, Francisco Blanco, ha elogiat la iniciativa del grup Diagonal i ha assegurat que "des del Ministeri s'està treballant per dotar a la indústria de l'automoció espanyola de les capacitats necessàries per afrontar els desafiaments de descarbonització i digitalització i impulsar amb èxit la transformació del sector."

El Grup sosté que és fonamental simplificar la comprensió d'una realitat cada vegada més complexa i contribuir en la identificació de reptes i accions que permetin crear l'Ecosistema Innovador de la indústria de la Mobilitat Sostenible a Catalunya.

Per això, s'ha creat un fòrum de debat obert i conjunt, amb idees i propostes per a mantenir les fàbriques arrelades al territori, proporcionar eines i espais que facilitin la I+D+I, desenvolupar vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, impulsar la transformació digital de la Indústria i de la nova mobilitat, assegurar l'ocupació qualificada i la generació de nous llocs.

En definitiva, fomentar un debat constructiu per mantenir la riquesa i fer-la créixer, atraient noves inversions i ocupació, alhora que es contribueix a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva, tot això apostant per la col·laboració Públic-Privada.

Aquesta reunió amb el secretari general forma part d'una sèrie d'encontres que s'estan duent a terme a diferents nivells de l'administració amb la finalitat de compartir les conclusions del Grup. Els encontres van començar el passat 22 de juny amb l'encontre amb el Conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent.

Eixos de l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030

El grup de debat també ha definit els seus sis eixos clau en aquests moments de canvi del model productiu, com són: Mobilitat per a tothom, Relevància Industrial i cadenes logístiques, Nous perfils professionals i necessitats formatives, Mobilitat de baixes emissions, segura i connectada, Diàleg social connectant amb Europa i, finalment, com a compendi de tots, Visió integral de la mobilitat i la indústria.

Per a tots els Eixos i temàtiques desenvolupades s'ha partit de dues premisses clares: la neutralitat tecnològica com a base per a la descarbonització i situar les persones i les seves necessitats de mobilitat en el centre de la reflexió, facilitant que disposin de diferents opcions de mobilitat a la seva elecció.

El Grup ha abordat el debat com una fórmula col·laborativa públic-privada, i al llarg de les sessions de treball realitzades, s'han generat propostes de solucions pràctiques i de consens per a una mobilitat Intel·ligent, Connectada, Sostenible, Inclusiva i Cooperativa. Tot això per satisfer les necessitats de ciutadans, treballadors i empreses, per igual, assegurant l'ocupació i la generació de nous llocs de treball qualificats i adaptats a les noves necessitats.

Impulsar la indústria de l'automoció a Catalunya en el segle XXI

El Grup DIAGONAL es va constituir com el primer fòrum de debat conjunt que agrupa a tots els actors del sector, orientat a analitzar i plantejar les mesures necessàries tant en l'àmbit industrial, de mercat i social per impulsar la transformació de la indústria cap a la nova mobilitat. És el repte que afecta un sector clau de l'economia catalana, que aporta al voltant de l'11% del seu PIB, més de 20.000 milions d'euros de facturació anual i més de 140.000 ocupacions directes i indirectes.

Aquesta iniciativa es va crear sota la premissa de posar en valor davant les administracions i l'opinió pública catalana la importància del sector productiu de l'Automoció, tant en l'àmbit social com pel seu impacte econòmic i d'ocupació. I de la mateixa manera, sota
el consens i diàleg de tots els participants, oferir propostes constructives per afrontar el moment de transformació i oportunitats que la nova mobilitat pot generar.

Entre els convidats a les sessions s'ha comptat amb la participació de diferents autoritats de la política catalana, destacant Oriol Sagrera, Secretari General del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona i Xavier Fonollosa, Alcalde de Martorell.

Accedeix a l'Ideari del Grupo Diagonal

Comentaris