Desafiaments per a la Indústria de l'Automoció: Incertesa Norma Euro7, Ciberseguretat i la Llei de Morositat

Després de les vacances d'estiu, el CIAC reprèn les seves jornades mensuals de les TOP Management Meetings.
La primera sessió, celebrada el 19 de setembre, va abordar temes d'actualitat de gran rellevància per al sector, marcant així el retorn a la rutina automobilística.
Resolució del PERTE VEC II: Concedits 73,9 milions d'euros en projectes de producció de bateries per a vehicles elèctrics
El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat les concessions relatives als projectes de producció de bateries per a vehicles elèctrics, en el marc del PERTE VEC II (Secció A). Aquesta resolució, que s'ha fet pública recentment, suposa un pas important cap a la promoció de la mobilitat sostenible a Espanya.
Fins a la data, s'han autoritzat provisionalment diversos projectes amb un valor conjunt de 73,9 milions d'euros. Aquests projectes es converteixen en pilars fonamentals per a l'impuls de la transició cap a vehicles elèctrics, fomentant així la reducció d'emissions i la sostenibilitat en el sector del transport.
Complir amb els terminis de pagament és essencial per a les ajudes
La Llei de Morositat, que estableix un termini de 30 dies per al pagament de les factures, es presenta com una normativa crítica que les empreses han de complir per optar a ajudes i evitar possibles sancions. El respecte estricte d'aquests terminis esdevé crucial per a garantir la salut financera de les empreses i mantenir una relació comercial fluida amb els seus proveïdors.
En una enquesta feta pel Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) el 36% de les empreses ja compleixen amb la Llei de Morositat, mentre que el 29% no té intenció de realitzar auditories en aquest moment.
Incertesa i resistència en l'entrada en vigor de la Norma Euro7
Prevista per a l'1 de juliol de 2025, l'entrada en vigor de la norma s'enfronta a una incertesa destacable. La resistència manifestada per vuit països europeus, entre ells França, Itàlia, Polònia, Bulgària, Hongria, República Txeca, Romania i Eslovàquia, als límits d'emissions proposats planteja desafiaments a la seva aprovació. A més, aquesta resistència podria tenir un impacte negatiu en la transició cap a la mobilitat elèctrica, donada la seva relació amb els alts preus dels vehicles elèctrics.
L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha publicat la Directiva (UE) 2022/2555, coneguda com a NIS2, que imposa requisits de ciberseguretat als estats membres de la Unió Europea. Aquesta directiva també inclou disposicions per gestionar els riscos de ciberseguretat i exigeix que les entitats subjectes a la seva jurisdicció notifiquin incidents. L'objectiu d'aquesta nova normativa és reforçar la defensa contra amenaces cibernètiques i millorar la seguretat digital a escala europea.
L'enquesta feta el CIAC, revela que el 86% de les empreses considera la ciberseguretat com a un tema important, amb un 50% que ha estat víctima d'atacs cibernètics recents. Les mesures més comunes per protegir-se inclouen actualitzar el programari i proporcionar formació en seguretat cibernètica, amb un 57% del sector de l'automoció que ha pres mesures o està informat sobre amenaces cibernètiques, mentre que un 21% encara no té prou coneixement sobre aquest tema.
Fons de Transició Justa: Navarra lidera l'aliança per a la descarbonització del transport
La comunitat autònoma ha assumit un paper preponderant liderant un grup de 25 regions europees dins de l'Aliança de Regions de la Indústria Automobilística (ARA). Aquesta aliança està compromesa amb la consecució del Pacte Verd Europeu, centrant-se en la descarbonització del transport i enfortint els ecosistemes industrials regionals. Malgrat que encara no s'ha confirmat, està prevista una reunió del Comitè de Regions el 9 de novembre per discutir aquesta iniciativa.
Actes del CIAC
- 3a edició de l'Automotive Talent Show. 27 d'octubre al Circuit de Barcelona-Catalunya. La seva entrada és gratuïta.