"L'economia global s'alentirà durant aquest 2023"

DESTACAT
16/10/23
448
0
  • Els preus de les matèries primeres industrials han caigut més d'un 30% creant importants oportunitats d'estalvi per a molts compradors

Segons ens mostren les dades obtingudes del PIB per als propers anys, l'expansió de l'economia global s'alentirà durant aquest 2023. I nosaltres, a l'eurozona, notarem aquest alentiment de forma més persistent, ja que passarem de créixer a un ritme d'un 3.6% el 2022 a un 0,6%, el 2023, i un 0,9%, el 2024. No obstant això, segons l'agència de qualificació S&P Global, el creixement de l'economia espanyola se situarà en el 2,1%, el 2023, i en l'1,6%, el 2024. D'aquesta manera, entre les grans economies de la zona euro, Espanya serà la que major creixement registrarà en els anys vinents.

La guerra d'Ucraïna i les polítiques monetàries del BCE han frenat el creixement d'Europa durant aquest any. També a nivell global, les polítiques respecte a la COVID han reduït la capacitat productiva de la Xina. A l'altre costat de la balança, veiem l'expansió d'Àsia-Pacífic, Orient Mitjà i Àfrica que compensen la debilitat d'Europa i Nord-amèrica. Com a dada rellevant, veiem com la regió Àsia - Pacífic representarà, entre 2022 i 2038, el 57% del PIB mundial, mentre que Europa occidental ho farà en un 9,3%.

Bones notícies per a les economies claus que veuran com en els propers anys creixerà el seu PIB, tot i que a la zona euro el creixement que veurem serà més moderat, davant països com l'Índia o el Brasil, que creixeran considerablement en ells propers anys.

Les polítiques monetàries aconseguiran reduir la inflació

No podem parlar d'economia sense parlar d'inflació. Va ser el 2022 on la inflació va assolir el seu pic més alt a causa dels alts costos de l'energia. Pel 2023 s'espera que es quedi en el 3,7% i descendeixi una dècima (3,6%) el 2024. Les polítiques dels bancs europeus van refredar la demanda el que va fer abaixar els preus. Amb tot, el creixement a l'Eurozona apunta que tornarà a alentir-se a partir del segon semestre del 2023, a causa de l'enduriment de les condicions financeres.

Per la seva banda, els tipus d'interès oficials estan a prop dels seus màxims cíclics. Enguany baixaran i entre meitat del 2024 i el 2026 s'estabilitzaran no tornant a arribar als nivells previs al 2023.

Oportunitats d'estalvi per als compradors

Si ens endinsem en la cadena de subministrament, veiem com els preus de les matèries primeres industrials han caigut més d'un 30% interanual en el segon trimestre de 2023, la qual cosa crea importants oportunitats d'estalvi per a molts compradors de cara al 2024.

Després de la invasió d'Ucraïna els preus van augmentar obligant el BCE a intervenir deixant pas un descens en els preus de l'alumini, l'acer, i el gas. Això sí, els compradors hauran d'estar molt atents i aprofitar aquesta finestra de compra favorable, ja que s'espera que en la segona meitat de l'any pugin.

El nombre de vacants sense cobrir continua creixent

La inflació també és un dels pitjors problemes per al mercat de treball. Pel que fa als llocs de treball sense cobrir, la dada preocupant és que continua sent més elevada que les dades prèvies a la pandèmia. De la mateixa manera, les pèrdues salarials produïdes el 2022 no es recuperaran fins al 2024.

A nivell europeu, Alemanya, França i UK estan impulsant la immigració amb diferents programes que pal·liïn l'escassetat de mà d'obra. En general, tots els països europeus preveuen una millora dels salaris que els facin, d'altra banda, més atractius.

Fora d'Europa, a l'Àsia Pacífic, l'Índia i el Vietnam destaquen com a principals potències productives gràcies a la diversificació del seu sistema productiu, una cosa que els fa forts i els permet créixer amb solidesa.

La recerca de talent, un dels principals reptes del sector

Des del Ciac som conscients que un dels principals reptes de les empreses és la contractació i la recerca de talent. Un tema, d'altra banda, que resulta clau per a la supervivència d'un sector que s'enfronta a una de les majors transformacions de la seva història. Per això, treballem per donar a llum projectes com l'Automotive Talent Show, que enguany arriba a la seva tercera edició, i que té per objectiu ser un punt de trobada entre el talent jove i la indústria de l'automoció.

Els preus mundials de l'energia segueixen a la baixa

La situació econòmica mundial passa pel preu de l'energia. I sembla que podem celebrar la seva tendència a la baixa. Així, la feblesa mundial ha fet que el preu del barril de brent hagi disminuït considerablement des del Q2 del 2022. Es preveu que, en els propers mesos i fins al 2024, el preu es mantingui moderat entorn dels 80-85$.

Els preus del Dièsel i la gasolina també baixaran fins al tercer trimestre de 2023 i seguiran baixant entre finals d'any i principis de 2024. En el tercer trimestre de 2023, el preu del gasoli serà de 150 $/barril (360 cpg) i el de la gasolina de 155 $/barril (370 cpg). El Gas Natural Europeu manté un preu encara elevant, però estable, tot i que aquesta nova normalitat encara no ha estat posada a prova per un hivern fred. També els preus de l'electricitat estan seguint la mateixa tendència que els del gas.

El desafiament dels compradors en un context encara incert

L'actual pressió sobre els preus a la baixa afavoreix els compradors que, malgrat els riscos persistents, haurien de trobar períodes de condicions de compra favorables en el futur immediat.

Tot i això, els compradors han d'estar preparats per actuar amb rapidesa en cas necessari. Malgrat la debilitat de la demanda global, persisteix un risc a l'alça dels preus, centrat en la reducció de les taxes d'explotació dels productors, les persistents preocupacions del mercat energètic i el risc d'interrupcions imprevistes de la producció.

Davant d'aquest panorama, els compradors haurien de considerar una estratègia de compra segons les necessitats, sense precipitar-se i prestant molta atenció a cada petit canvi en aquest incert mercat global.

Les relacions col·laboratives interempresarials són fonamentals per assegurar la supervivència del sector

En aquest context global, les relacions col·laboratives interempresarials són fonamentals per assegurar l'èxit d'aquest nou model de negoci, que pateix canvis disruptius pel que fa als nous processos de digitalització i electrificació. Des del CIAC treballem dia a dia per crear noves estratègies de col·laboració amb tots els agents a través de projectes transversals. Sense anar més lluny, nosaltres mateixos treballem en col·laboració constant amb vuit clústers de tot Espanya, liderant el 'Projecte Ecomob'. De la mateixa manera estem 100% implicats en el pla nacional per la mobilitat elèctrica i treballem per incrementar la presència dels nostres socis a través de col·laboracions amb diferents actors.

Europa també s'ha convertit en un dels nostres focus que ens permet desenvolupar projectes més amplis. Per això, vam decidir entrar a l'associació EACN, la Xarxa Europea de Clústers d'Automoció, constituïda per més de 30 clústers de tot Europa i de la qual el CIAC forma part de la Junta Directiva.

Tot això per ajudar el sector a establir les bases del futur que passen per una mobilitat sostenible i connectada.

Comentaris