"La ciberseguretat, una prioritat ineludible per a les empreses espanyoles" - Sergio Alcaraz, President del CIAC

DESTACAT
13/3/24
302
0
  • En un món cada vegada més digitalitzat, la ciberseguretat s'ha convertit en un component essencial en l'estratègia empresarial, independentment de la mida o el sector. En aquest camp, és clar, la indústria de l'automoció no es queda enrere. I és que les noves tecnologies no només han arribat per canviar el nostre model de negoci, sinó que ens obliguen a canviar la manera de protegir-nos

Sens dubte, aquest és un tema crític que impacta directament en el present i el futur de la nostra indústria. Hem de ser conscients del món en què vivim, la nova era digitalitzada on la connectivitat, la robotització i la IA ens donen ales per pensar en assolir veritables fites, però no hem de descuidar que aquests avenços porten amb si el perill d'una amenaça latent. que requereix atenció urgent.

La majoria de les empreses no estan preparades i s'enfronten a cegues a aquesta amenaça

Com podem afrontar aquesta amenaça? L'estratègia és clara i requereix dos camins paral·lels. D'una banda, la conscienciació de saber a què ens enfrontem i la formació continuada en ciberseguretat. Davant la primera premissa, temo dir que la majoria de les empreses al nostre sector no estan preparades per fer front als creixents perills de ciberseguretat. Hem de ser conscients que la digitalització ha comportat una exposició més gran a amenaces cibernètiques i és la nostra responsabilitat com a líders de la indústria abordar aquest problema de manera proactiva.

Espionatge, estafes o assalts als sistemes de control, els perills dels ciberatacs

En els darrers 10 anys, s'han produït més de 1.500 ciberatacs importants adreçats a les nostres empreses. Ens trobem davant de perills com la usurpació d'informació confidencial, amb un impacte que va des de la pèrdua d'avantatges competitius, dany a la reputació, pèrdua de confiança i, per descomptat, grans conseqüències econòmiques. A més, estem tots exposats a atacs de pesca o estafes en línia que poden comprometre la informació financera, dades personals i credencials d'accés amb les seves conseqüències devastadores. Així mateix, els ciberatacs també arriben a les plantes de producció que poden veure assaltats els seus sistemes de control, causant interrupcions en la producció, danys en la maquinària i, en casos extrems, posant en perill la seguretat dels treballadors.

Si bé és cert, hem de recordar que un dels perills més grans de la ciberseguretat són els errors humans, per tant, és a les nostres mans donar-li la importància que es mereix l'educació contínua en seguretat per mitigar aquests riscos. i mantenir-nos alerta.

La Directiva NIS2 posa de manifest la necessitat urgent de comptar amb talent especialitzat

En aquest sentit, hem de tenir present la recent aprovació de la Directiva Europea NIS2 que estableix principalment obligacions de ciberseguretat per als Estats membres. Entre altres mesures, aquesta llei estableix l'obligatorietat de comptar amb un responsable de ciberseguretat a cada empresa, una mesura necessària per enfortir la protecció dels nostres sistemes i dades. Tot i això, aquesta llei posa en evidència un desafiament afegit: la necessitat urgent de trobar talent especialitzat en ciberseguretat.

La demanda de perfils com analistes i programadors especialitzats en ciberseguretat és alta, i les empreses s'enfronten a la tasca de trobar professionals capacitats per cobrir aquests rols. En aquest sentit, el CIAC està compromès a enfrontar aquest desafiament de manera col·laborativa. D'això en sorgeix el nostre acord estratègic amb Incibe per guiar les nostres empreses en la recerca i la formació de talent, fomentar la conscienciació per incrementar la cultura de la ciberseguretat i ajudar a comprendre els requeriments de la llei NIS2 i les millors formes per a implantar-los.

A més, en el nostre compromís continu amb la innovació i el desenvolupament del talent jove, el CIAC incorporarà aquesta temàtica dins els reptes de la plataforma de talent. Així mateix, els millors projectes en ciberseguretat competiran en els premis que cada any es lliuren a l'Automotive Talent Show, el gran punt de trobada entre el talent jove i la indústria de l'automoció que aquest any, per primera vegada, s'obrirà a estudiants de tota Espanya.

La col·laboració i la inversió en talent, la millor estratègia de les empreses

En definitiva, és crucial que com a indústria abordem la ciberseguretat amb un enfocament integral, des de la formació d'equips capacitats fins a la promoció de la consciència i les millors pràctiques a totes les etapes del desenvolupament de productes. Només a través de la col·laboració i la inversió en talent podrem garantir un futur segur i sostenible per a la indústria.

Comentaris