El CIAC assenta les bases del nou pla estratègic a la 7ª edició del Míting d'Auto

DESTACAT
13/6/24
205
0
  • El Míting d'Auto congrega més de 300 assistents representants de tota la cadena de valor del sector de la indústria d'automoció
  • Meleghy Automotive Barcelona SAU rep el Premi CIAC a la Millor Empresa d'Automoció de l'Any

El Míting d'Auto va tornar a convertir Barcelona en l'epicentre de la indústria de l'automoció en una vetllada on van assistir més de 300 representants del sector que van presenciar, a l'hotel Hyatt Regency Barcelona Tower, la gran festa del CIAC que aquest any arriba a la seva setena edició.

Una nit d'allò més especial, on el Míting d'Auto es va transformar en un espai per debatre sobre els temes més rellevants del nou pla estratègic 2025-2027 del CIAC. Els assistents van ser convidats a formar part d'aquesta jornada on l'opinió i contribució de tots els representants del sector és crucial per al futur de la mobilitat al nostre país i que va comptar amb la presencia de personalitats com el Director General d'Indústria, Oriol Alcoba, entre d'altres.

El President del CIAC, Sergio Alcaraz, va oferir el discurs inaugural. Alcaraz va destacar la importància que té Catalunya com a pol d'innovació gràcies al seu gran nivell de talent i creativitat. "Catalunya conforma un potent ecosistema amb els centres tecnològics, universitats i empreses que col·laboren conjuntament. També és un pol d'atracció europeu i global d'start ups". Tanmateix, el President del CIAC va voler ressaltar els reptes que té el sector davant: "Cadenes de subministrament inestables, nous competidors que entren a Europa, inversions importants per aconseguir la transformació digital o la necessitat d'incorporar els factors de sostenibilitat i circularitat en els nostres processos i productes, suposen els principals desafiaments de la indústria. Amb aquests reptes molt presents i la col·laboració de tots els agents de la indústria treballarem per aconseguir un nivell de competitivitat industrial sostenible", va concloure Alcaraz.

L'entrega de premis, un dels moments més esperats de la nit

El Premi CIAC a la Millor Empresa d'Automoció de l'Any, el màxim reconeixement dels premis que organitza el Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya, ha anat aquest any a mans de Meleghy Automotive Barcelona SAU. David Martín, director general GEDIA España va estar l'encarregat d'entregar el premi. Meleghy Automotive Barcelona SAU va resultar escollida pel jurat per la seva gran experiència i innovació, amb un enfoc principal cap a la producció de components estructurals i assemblatges complets de carrosseria. A més, aquest i els propers anys donaran un salt quantitatiu i qualitatiu en noves Inversions per la plataforma elèctrica VW MEB21, assolint 6,5 M d'euros al 2024.

Aquesta setena edició del Míting d'Auto també va premiar altres empreses que destacaven en diferents vessants. Ausil Systems va rebre el premi al Millor Pla d'Internacionalització de mans de Ana Salguero, Directora negoci i Relacions Institucionals Catalunya de Mercer España. Un premi avalat per la seva estratègia d'afermar el seu posicionament en mercats internacionals, a través de d'aliances amb empreses globals, que els ha permès treballar en d'altres països de la mà dels seus clients. Tant és així que enguany va poder obrir la seva primera seu a EUA.

Per la seva banda, Daniel Altimiras, president d'EURECAT va entregar el premi CIAC a la Millor Estratègia d'Innovació que enguany va ser per I2CAT, líders en tecnologies digitals avançades. En els últims anys, l'empresa s'ha posicionat de manera prominent a Europa, obtenint 23 projectes Horizon Europe (9,5M d'euros) i participant en 71 projectes FP7 i H2020 (17M d'euros), 29 dels quals relacionats amb el 5G/6G.

Finalment, Jose Arreche, director de planta de SEAT Martorell va donar el Premi CIAC a la Millor Productivitat Industrial, guardó que es va emportar Farguell Group, una empresa que ha professionalitzat el seu equip, marcant línies estratègiques dirigides cap a la integració i l'automatització dels processos productius.

Per una data tan especial, la reconeguda presentadora Renata Zanchi va ser l'encarregada de conduir als assistents pels quatre eixos estratègics que desenvoluparà el CIAC durant els propers anys:

1. Eix de Col·laboració i Aliances

Les conclusions d'aquest eix van arribar de la mà del Director Comercial del Port de Barcelona, Lluís París.

La indústria de l'automoció catalana és essencial tant per a la regió com per al país, impulsant la innovació, el creixement i la competitivitat. Les col·laboracions i les aliances són claus per al seu èxit, permetent compartir recursos, accedir a nous mercats i tecnologies, i mantenir la posició com a líder en innovació i competitivitat. En aquest sentit, el CIAC participa presidint MOVEM i com a membre d'ECOMOB, a més de formar part de la Junta Directiva de l'EACN.

2. Eix d'Innovació i Digitalització

La innovació i la digitalització estan transformant la indústria de l'automoció i la mobilitat a Catalunya. És el moment de deixar enrere el passat i abraçar un futur més innovador i connectat. Per tant, es un repte descobrir com les noves tecnologies estan obrint oportunitats i redefinint els nostres processos i productes.

Mireia Arroyo, Directora de Comunicació, Marketing i RR.II de Gestamp i Vicepresidenta del CIAC va estar l'encarregada de les conclusions d'aquest bloc. Tots els assistents van estar d'acord en que la digitalització ha portat grans canvis i d'aquests sorgeixen noves necessitats que requereixen l'esforç per part de les empreses. La tecnologia per sí sola no és suficient ja que els professionals necessiten formació per treure el màxim partit i, no fer-ho, no és una opció.

3. Eix de Sostenibilitat i Circularitat

L'objectiu d'aquest eix és analitzar com la sostenibilitat ha transformat tot el procés productiu de la indústria de l'automoció i la mobilitat. La sostenibilitat és essencial en la indústria de l'automoció i en els processos de fabricació per reduir l'impacte ambiental, minimitzar el consum de recursos naturals, disminuir les emissions contaminants i promoure pràctiques responsables que contribueixin a preservar el medi ambient i a un futur més sostenible.

Per aquest tercer eix, va estar la Patricia Reverter, sòcia ESG KPMG Espanya, l'encarregada d'exposar les conclusions. D'entre les més destacables trobem la demanda de la col·laboració a nivell internacional per tal d'assegurar la disponibilitat de les matèries primeres, així com garantir una infraestructura necessària de recarrega potent que requereix l'esforç, no només del sector privat, sinó de les Administracions.

4. Eix de Prospectiva i Adaptació

Finalment, Marcos Urarte, l'expert en estratègia empresarial i innovació va estar l'encarregat de concloure els 4 eixos. Urarte va dotar els assistents de les eines i el coneixement necessari per enfrontar els desafiaments presents i futurs de la indústria de l'automoció, assegurant així una estratègia sòlida basada en la prospectiva i l'adaptació contínua.

El CIAC Live presenta la cadena de valor de la indústria de l'automoció

Aquesta edició del Míting d'Auto segueix l'estela de l'any passat amb el CIAC Live, un recorregut per la cadena de valor de la indústria i la mobilitat encarregada de transportar als assistents des de l'inici de la fabricació d'un vehicle fins a la finalització del mateix passant per tots els esglaons de la cadena. Un esforç que va estar possible gràcies a d'AROSA, DOGA, DRAXTON, EBRO, LOHMANN TAPES, RELATS i SEAT.

Comentaris