"Trucada de la indústria de l'automoció: Es necessiten perfils especialitzats en electrònica, robòtica i desenvolupament programari"- Sergio Alcaraz, President del CIAC
La indústria del motor es troba enmig d'una transformació històrica. El que abans era una cadena de muntatge tradicional ha donat pas a un ecosistema de mobilitat que avança cap a una nova era: la de la sostenibilitat, la connectivitat i la digitalització.
Aquest canvi no sols afecta als processos productius, sinó també a les habilitats i coneixements necessaris per a fer front als nous desafiaments. En aquest context, les empreses de la indústria del motor s'enfronten a un repte sense precedents: trobar talent que s'adapti a un mercat en constant evolució, impulsat per la robotització, la Intel·ligència Artificial i els sistemes de conducció autònoma.
Les especialitats de robòtica, desenvolupament de programari i les enginyeries mecàniques, compten amb els salaris més competitius del mercat
Segons una enquesta realitzada pel Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya als seus socis, les especialitats més demandades són l'enginyeria mecànica, la mecatrònica i la robòtica, així com els cicles formatius de grau superior en àrees com a electromecànica, automoció i manteniment de vehicles elèctrics.
A més, les empreses també busquen professionals que s'especialitzin en àrees tecnològiques avançades, com els sistemes d'ajuda a la conducció, els protocols de comunicació de vehicles (com el bus CA), CFGS mecatrònica, enginyeria mecànica i el desenvolupament de programari. De fet, aquest tipus de perfils compten amb els salaris més competitius dins de la indústria. Malgrat això i de la creixent demanda, continua existint una escassetat d'aquests perfils especialitzats, la qual cosa complica encara més el procés de cerca de talent.
La competència pel talent: una carrera contrarellotge
Un factor que fa encara més complex aquest panorama és que, en el sector de l'automoció, el perfil del professional buscat està en constant evolució. Les competències que fa uns anys eren fonamentals estan sent ràpidament reemplaçades per altres més orientades a la tecnologia i la digitalització.
Igual que ocorre en altres indústries tecnològiques, l'alta demanda d'experts en àrees com la conducció autònoma, l'electrificació i la mobilitat sostenible ha generat una feroç lluita per atreure i retenir als millors talents. Això ha obligat les empreses a reinventar el seu enfocament de selecció, implementant noves estratègies i plataformes per a connectar amb els joves professionals.
Una de les iniciatives més destacades que ha sorgit a Catalunya per a fer front a aquest repte és la plataforma de talent del Clúster de la Indústria de l'Automoció, una eina dissenyada per a facilitar la trobada entre empreses i talent emergent. A través d'aquesta plataforma, les empreses tenen l'oportunitat d'accedir a una base de dades de professionals amb les habilitats que requereixen, mentre que els joves talents poden trobar oportunitats de formació i ocupació dins del sector.
Actualment, són més de 2.000 perfils d'estudiants, amb els seus CV, els que estan actius en la plataforma i participen en els diferents projectes. De fet, aquest 2024, s'ha batut el rècord de participació amb més de 160 projectes que donen resposta als reptes proposats per les empreses. Aquests treballs són, a més, avaluats per un jurat d'experts i premiats en els CIAC Talent Awards.
Aquests premis se celebren de manera anual en un dels esdeveniments més importants d'aquest ecosistema, l'Automotive Talent Show, organitzat pel mateix CIAC. Aquest esdeveniment, que enguany ha celebrat la seva quarta edició, suposa l'únic punt de trobada entre estudiants i empreses on els joves talents poden connectar directament amb les principals empreses del sector i accedir a les oportunitats laborals que més s'ajusten al seu perfil. Durant l'esdeveniment, que enguany s'ha obert al públic nacional, empreses i candidats tenen la possibilitat de conèixer-se, en les speed interviews, la qual cosa facilita la identificació de les millors combinacions entre oferta i demanda de talent.
El camí cap al futur: adaptació, col·laboració i oportunitats
En aquest context, és fonamental que les empreses del sector, juntament amb institucions educatives i plataformes de formació, treballin de manera conjunta per a adaptar l'oferta educativa a les necessitats reals del mercat.
F
El futur de la indústria de l'automoció no està únicament en la innovació tecnològica, sinó en les persones que són capaces de fer-la realitat. Per això, hem de continuar eliminant les barreres que dificulten l'accés al talent i facilitar la connexió directa entre les empreses i els joves professionals que poden aportar noves idees i perspectives. Només així aconseguirem assegurar un futur d'èxit per a la indústria i per a les generacions de professionals que formaran part d'ella.