La indústria catalana de l’automoció es posa al servei de la sanitat pública per escanejar i imprimir respiradors en 3D

DESTACAT
24/3/20
386
0

Barcelona. 24 de març de 2020. Un grup de socis del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya formen part de diferents projectes que intenten reduir la manca de respiradors a la sanitat pública per culpa de la pandèmia del Covid-19. L’objectiu és imprimir-los amb impressores 3D i posar la capacitat productiva d’aquestes empreses al servei del sistema sanitari.

Ara mateix alguns dels socis del CIAC formen part de dos projectes. El primer és la plataforma 3DCovid19.tech. Una iniciativa que centralitza les peticions de peces fungibles dels respiradors dels hospitals catalans i que posa a la seva disposició empreses de sectors com el de l’automoció per poder escanejar, imprimir i distribuir les peces que demandin. Els socis del CIAC que participen en iniciativa són Ames, AsorCAD, Emes3D, CIM UPC i HP.

El president del CIAC, Josep Maria Vall, s’ha mostrat orgullós de la implicació del sector i ha avançat que “tot allò que la indústria catalana de l’automoció pugui fer per lluitar contra aquesta pandèmia, ho farem”.

La plataforma 3DCovid19.tech, coordinada per l’Institut d’Investigació i Innovació I3PT del Parc Taulí i el Col·legi de Metges de Barcelona, centralitzarà les peticions dels diferents hospitals catalans de les peces fungibles dels respiradors. L’I3PT també és el responsable de validar totes les peces. Així doncs, en funció de la capacitat productiva de les diferents empreses, s’aniran escanejant, imprimint i distribuint. A mesura que passin els dies s’aniran incorporant peces al catàleg perquè els hospitals les puguin demanar.

Un respirador complet i operatiu
Per altra banda, en els propers dies es validaran els prototips de respiradors complets i funcionals que s’han presentat aquest cap de setmana i on també hi participen socis del CIAC com Leitat i HP. Si les proves són positives es procedirà a la seva fabricació. En aquest sentit, des de l’Institut I3PT, que també forma part d’aquest projecte, ha avançat que és probable que la plataforma 3DCovid19.tech imprimeixi les peces necessàries per construir aquests respiradors.

Recopilació de material per posar-lo a disposició dels hospitals
La implicació del sector de l’automoció català amb la situació actual no s’atura aquí. El Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya ha fet arribar a tots els seus socis la llista de materials que són necessaris als hospitals, una llista elaborada per l’administració pública, perquè aportin tot el possible.

La llista consta de:

 • Ulleres de protecció.
 • Mascareta de protecció FFP2.
 • Mascareta de protecció FFP3.
 • Guants de nitril.
 • Bates d’un sol ús i impermeables.
 • Kits PCR diagnòstic Covid-19.
 • Kits de diagnòstic ràpid.
 • Mascaretes quirúrgiques tipus II i IIR.
 • Solució hidroalcohòlica, biocida i cosmètic.
 • Dispositius de ventilació mecànica invasiva VMI.
 • Fungibles o consumibles d’equips VMI.
 • Alcohols sanitaris.
 • Clorhexidina.

Guia de recursos
Finalment, des del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya s’ha obert un espai al web per crear una guia de recursos proporcionats pels mateixos socis, per aportar possibles solucions a problemes de teletreball o ciberseguretat, entre altres.

Comentaris