El futur de l’automoció oferirà noves oportunitats de negoci a les empreses de Catalunya

DESTACAT
17/9/20
318
0
  • El Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) afirma, en la presentació del Pla Estratègic 2020-2024, que els proveïdors de components seran els grans impulsors de les novetats que viurà l’automoció
  • Per afrontar els reptes de futur, com la ciberseguretat o la creació de nous perfils professionals qualificats, el CIAC transformarà les seves àrees de treball i potenciarà la seva Plataforma de Talent a més de 90 universitats per obrir-la a tot el sector de l’automoció.


Barcelona, 17 de setembre de 2020. “El futur del sector de l’automoció ofereix moltes noves oportunitats de negoci”. Així de clar i optimista s’ha mostrat el president del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Maria Vall. Durant la presentació del Pla Estratègic feta avui en format online davant els 200 socis de l’organització.

Malgrat la pandèmia provocada per la Covid-19 i totes les seves conseqüències econòmiques, Vall ha qualificat “d’engrescador” el panorama que preveu el Pla Estratègic 2020-2024 on, entre altres, “la indústria tindrà noves opcions de transformació gràcies a l’evolució dels components i la creació de perfils professionals altament qualificats per ocupar llocs de feina que ni som capaços d’imaginar”.

“La principal conseqüència de tot plegat -afirma el Sr. Vall- és que els proveïdors de components seran els que marcaran el ritme de la transformació de l’automoció creant noves solucions pels fabricants perquè les incorporin als vehicles”. Quan parlem de nous perfils “ens referim, per exemple, a persones que desenvoluparan APPs només pel sector, així com professionals que sàpiguen extreure conclusions de la gran quantitat de dades que proporcionarà un vehicle hiperconnectat, passant per creadors d’algoritmes que permetin treballar la intel·ligència artificial”.

Aquest és només un tast del futur que presenta el Pla Estratègic 2020-2024 del CIAC on es parla d’un cotxe elèctric, autònom i connectat amb les infraestructures i amb els seus ocupants. Un futur que també passa per desenvolupar nous materials més lleugers i que incrementin la seguretat d’aquest nou vehicle.

Per altra banda, també es presenten alguns reptes com la ciberseguretat. “Els vehicles connectats permeten un ventall de possibilitat quasi infinit, però no estan exempts de perills com el fet que puguin hackejar-lo. Aquests reptes la indústria els ha d’entomar i buscar-ne solucions tot i que el més probable és que no siguin cap de les empreses que ho fa actualment, sinó els nous actors que formaran part de la nova cadena de valor de l’automoció com empreses d’energia, de software o nous fabricants, entre altres”. “Cada peça de l’automòbil que coneixem actualment es transformarà”, explica Vall.

El CIAC evoluciona la seva estructura
Per caminar cap a aquest futur el més ben preparats possible, el CIAC canvia la seva estructura i crea noves àrees de treball, alineades amb la previsió que fa el seu Pla Estratègic 2020-2024. El Clúster Manager, Josep Nadal, explica els canvis, “el CIAC estarà format per 6 àrees: Competitivitat Industrial, Formació i Talent, Innovació de Producte, Logística, Noves Oportunitats de Negoci i Mobilitat i Sostenibilitat”.

Però aquest no és l’únic canvi que hi ha a l’organització. Segons Nadal, “un dels nostres valors més clars és la col·laboració, un aspecte que considerem imprescindible si volem arribar en una posició de força en aquesta fotografia futurista del sector”. Aquesta col·laboració continuarà transformant-se en projectes d’innovació per la indústria, “tal i com estem fent des de fa anys”, i també es veurà reflectit en la formació. “Les persones són el gran valor afegit de la indústria de l’automoció i per això considerem imprescindible formar-les”, destaca el Clúster Manager.

En aquesta línia, la Plataforma de Talent del CIAC s’estendrà a més de 90 universitats i centres formatius ja que “sense talent, no hi ha indústria”. No només això, sinó que el Marketplace creat pel clúster durant el confinament, s’obrirà perquè qualsevol empresa, més enllà dels socis, en pugui formar part.

Comentaris