El CIAC presenta la Plataforma de Talent que busca ser el punt d’unió entre el sector i els estudiants

DESTACAT
15/7/21
635
0

El Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) presenta la Plataforma de Talent, un espai digital que busca convertir-se en el punt d’unió entre les empreses industrials del sector i els estudiants que volen formar-ne part. La Plataforma neix després de dos anys de desenvolupament i de superar amb èxit un prova pilot on s’hi van implicar més de 200 estudiants, els quals van poder participar en més de 50 reptes plantejats per les mateixes empreses.

Un cop superat el període de prova, la plataforma s’obrirà a més de 150 centres educatius de Catalunya entre facultats, graus i FP on es presentarà la tecnologia i totes les possibilitats que ofereix. L’objectiu és que estudiants de tots els perfils s’uneixin a la plataforma, des d’enginyeries fins a màrqueting.

“És una peça clau i estratègica pel desenvolupament i captació de talent jove pel sector de l’automoció, imprescindible perquè segueixi sent un puntal econòmic de Catalunya i per desenvolupar amb èxit el camí que estem fent cap a aquest nou model de cotxe i de mobilitat”, ha destacat Josep Maria Vall, President del CIAC, durant la benvinguda. Mercè Rius, Directora General de Transports i Mobilitat del departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, ha estat la responsable de fer la benvinguda institucional on ha explicat que “la Plataforma de Talent és una bona oportunitat per les empreses i estudiants per salvar el gap que existeix entre les que no troben els perfils que necessiten al mercat i els estudiants que busquen fora l’oportunitat de desenvolupar el seu projecte professional”. També ha afegit que “la transformació del sector de l’automoció ha de ser de tota la cadena de valor i si una eina com la plataforma ja és bona en qualsevol moment, en una situació de canvi com el que viu el sector encara ho és més per no perdre el tren i convertir-nos en un territori pioner i de referència”.

Per la seva banda, abans d’entrar en detall a la Plataforma de Talent s’ha comptat amb la intervenció de Jordi Llinares, Subdirector General de Digitalitzación de la Industria y Entornos Colaborativos de la Dirección General de Industria y de la Pequeña y Mediana Empresa del Ministerio de Industria, qui ha remarcat que “sense formació no es desenvolupen els països ni les estructures econòmiques. Per tant, les plataformes com les que heu creat són vitals per potenciar el Long Life Learning tan bàsic a dia d’avui”. “Queda clar que des de fa 10 anys la indústria a Espanya està de moda perquè hem descobert que és més competitiva i que aglutinen molts perfils diferents”. Finalment, Llinares ha avançat que el programa de Clústers passarà de 24 a més de 140 milions d’euros que ajudaran a potenciar els projectes que posin en marxa.

Algoritmes, talent, reptes i esdeveniment físic
“La Plataforma té, com un dels seus objectius, que els estudiants redueixin el temps a l’hora de trobar el seu talent i desenvolupar-lo, ja que habitualment necessiten entre dos i tres anys per tocar diferents àrees del sector i descobrir què els agrada com el Big Data o robòtica, entre moltes altres opcions”, ha dit el Gerent del CIAC, Josep Nadal. A través de la Plataforma de Talent, qualsevol estudiant té dos camins a seguir. El primer és un accés a la Plataforma de Projectes del Clúster on poden veure quins projectes hi ha en marxa (més de 200 en aquest moment) i participar a les reunions que es facin, que ara mateix ronden les 400 cada any.

D’aquesta manera s’obtenen els primers contactes dins la indústria. El segon camí, més proactiu, és participar en els reptes que llancen les empreses i que els permeten veure quines aportacions fan els estudiants i detectar perfils amb talent per contemplar-ne la seva incorporació.

Per part de les empreses, poden veure a quins projectes s’han apuntat els estudiants, els seus perfils i així filtren pels interessos que han demostrat. També s’ha incorporat l’opció perquè puguin presentar ofertes de feina dins la plataforma.

Seguint amb la línia d’unir empreses i el talent dels estudiants, el CIAC ha posat en marxa l’Automotive Talent Show. Un esdeveniment que es farà el proper mes d'octubre on hi haurà conferències i entrega de premis als estudiants per les millors respostes als reptes de les empreses. L’esdeveniment ha estat presentat per la Gemma Puig, responsable de Màrqueting i Comunicació del CIAC.

Després de la presentació de la Plataforma de Talent s’ha fet la taula rodona “El talent arriba a la Indústria de l’Automòbil”, moderada per Josep Maria Vall, on s’ha comptat amb la presència de Maria Teresa Casanovas, directora del Consorci de Formació Professional d’Automoció qui ha mencionat “l’orgull que ha suposat ajudar a impulsar la Plataforma de Talent perquè estigui present a tots els centres formatius de Catalunya”.

També ha format part de la taula rodona Matías Ripoll, Director de Recursos Humans de Doga que ha valorat de manera molt positiva la plataforma “ja que l’estem utilitzant per saber quins són els interessos dels estudiants i això ens ajuda a detectar perfils interessants”.

Pol Redón i Xavier Rodríguez, estudiants d’Enginyeria d’Automoció, han destacat “les oportunitats que ens ofereix la plataforma per conèixer la indústria i participar de manera més activa per desenvolupar la nostra carrera professional”. Finalment, Pau Català, Coordinador del Grau d’Enginyeria d’Automoció UViC-UCC, també l’ha valorat molt positivament ja que “forma part de la formació que donem als estudiants ja que volem
acostar més l’empresa a la universitat”.

Lluís Juncà, Director General d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha estat l’encarregat de fer la cloenda de la presentació qui ha mencionat que parlava en nom del President de la Generalitat, Pere Aragonès, ja que “des de la Generalitat estem molt contents d’aquesta iniciativa ja que posa el focus en allò que Catalunya ha de ser puntera: el talent i les persones. De fet, Catalunya ja és un punt de referència de talent i aquí és on es posa el focus en aquesta plataforma, que també és el que hem de fer com a país i com a sector”. Finalment ha afegit que “el talent ha de ser la palanca de canvi que permeti fer aquesta transformació del sector de l’automoció”.

Comentaris