Fersa Bearings, Renault Group i Arsoft protagonitzen la cinquena jornada del “Fòrum d'Excel·lència 4.0”

DESTACAT
18/1/22
636
0
  • En aquesta sessió es van presentar casos d'èxit d'aplicació de tecnologies de bessó digital, realitat virtual i realitat mixta als processos productius del sector d'automoció
  • Els clústers d'automoció d'Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià, Galícia, la Rioja i Navarra lideren aquesta iniciativa que està recolzada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Barcelona, ??18 de gener de 2022

Més de 200 experts d'empreses sòcies de vuit clústers d'automoció espanyols, s'han tornat a citar a la cinquena sessió del Fòrum d'Excel·lència 4.0 celebrada avui, en què s'han presentat dos casos d'èxit: el de l'empresa aragonesa Fersa Bearing , sòcia del clúster d'automoció d'Aragó CAAR i la solució tecnològica implantada per Renault Group a Espanya en col·laboració amb Arsoft, les dues companyies membres del clúster d'automoció de Castella i Lleó FACYL.
Els Fòrums d'Excel·lència 4.0 forma part de les actuacions que els clústers d'automoció estan desenvolupant al projecte ?Indústria 4.0: Transferència d'habilitadors digitals interregional entre empreses del sector d'automoció?. Aquesta iniciativa està recolzada des del Ministeri dIndústria, Comerç i Turisme en el marc de la convocatòria 2021 dAgrupacions Empresarials Innovadores.

David Romeral, de CAAR i Ana Núñez, de FACYL van introduir i moderar aquesta trobada que va començar amb la intervenció de Jordi Llinares, subdirector general de Digitalització de la Indústria i Entorns Col·laboratius del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i responsable del programa d'Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).
A continuació, es van presentar dos casos d'èxit d'aplicació de tecnologies de bessó digital, realitat virtual i realitat mixta aplicada als processos productius del sector d'automoció. Fernando Cebrián, Operations Group Division Manager de Fersa Bearings va exposar el procés seguit per aquesta companyia per optimitzar els seus processos productius mitjançant la introducció del bessó digital i els models basats en dades.
Fernando va detallar l'evolució del procés productiu experimentat per Fersa, en què s'ha unit el desenvolupament de processos de molt alta precisió en la mecanització i el control de qualitat, a la utilització de noves tecnologies d'Indústria 4.0. El desenvolupament de models d'ordre reduït juntament amb la comunicació entre màquines els ha permès reduir dràsticament el rebuig a les línies de producció. El BIG DATA els ha permès un control de traçabilitat total del seu producte, a més del desenvolupament de models de simulació, que són la base dels Bessons Digitals, amb què els seus tècnics ajusten el procés per optimitzar l'eficiència. Actualment segueixen perfeccionant aquests Bessons Digitals, incorporant nous senyals a les seves màquines, a més d'incorporar Intel·ligència Artificial a la presa de decisions de fabricació.

Raquel Hernansanz, Cap de Projecte Digital 4.0 a la Factoria de Motors de Renault Group a Valladolid i Santiago González, CEO d'Arsoft, companyia amb què han col·laborat en aquest projecte, van presentar diferents casos d'ús de realitat virtual, augmentada i mixta aplicats a la formació, el disseny i la implementació de nous llocs de logística interna, a la posada a disposició dels operaris i tècnics de qualitat de tota la informació respecte a les peces de forma senzilla ia la integració de noves instal·lacions en les línies de fabricació. En tots ells es va poder observar que aquesta tecnologia estava integrada dins un procés totalment estàndard i no simplement com a prova de concepte, fet que converteix la factoria de Motors de Valladolid en un referent dins de Renault Group i del sector de l'Automoció.

Sobre el ?Fòrum d'Excel·lència 4.0?
Vuit clústers nacionals d'automoció s'han unit per posar en marxa el projecte ?Indústria 4.0: Transferència d'habilitadors digitals interregional entre empreses del sector d'automoció que permeti la generació de projectes tractors?. L´objectiu d´aquesta iniciativa, recolzada des del Ministeri d´Indústria, Comerç i Turisme en el marc de la convocatòria 2021 d´Agrupacions Empresarials Innovadores, és conèixer el procés de transformació de diferents empreses associades als clústers per compartir coneixement i avaluar la possibilitat de posar en marxa projectes tractors que siguin transversals a tota la indústria ia tots els territoris.

Els clústers implicats en aquesta iniciativa són AEI Rioja (Agrupació Empresarial Innovadora del sector d'Automoció de La Rioja), AVIA (Associació Valenciana de la Indústria de l'Automoció), CAAR (Associació Clúster d'Automoció d'Aragó), CEAGA (Fundació Clúster d'Empreses d'Automoció de Galícia), CIAC (Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya), FACYL (Fòrum d'Automoció de Castella i Lleó), ACAN (Associació Clúster d'Automoció de Navarra) i GIRA (Grup d'Iniciatives Regionals d'Automoció).
Destaca en aquest projecte la capacitat de tracció dels 8 clústers implicats, ja que en total agrupen 800 entitats del sector d'automoció, de les quals 500 són pimes. La facturació conjunta supera els 73.000 milions d'euros i la feina suma 266.000 llocs de treball. L'objectiu d'aquesta iniciativa és, a més, impulsar la competitivitat de la indústria de l'automoció als seus respectius territoris i la millora del potencial productiu i de mercat del propi sector a nivell nacional, ja que Espanya és el segon fabricant europeu d'automòbils i vuitè del món.

En total, es faran vuit sessions, després de les quals es presentarà un informe amb els resultats obtinguts. La propera trobada serà el 8 de febrer i s'hi exposaran casos d'èxit d'empreses de Denso (sòcia de CEAGA) i Melegy (sòcia de CIAC).

Comentaris