Sostenibilitat i aposta pel vehicle descarbonitzat, els reptes de la indústria de l'automoció catalana per mantenir la competitivitat

DESTACAT
22/6/23
393
0

EL GRUP DIAGONAL ES REUNEIX AMB EL CONSELLER D'EMPRESA I TREBALL, ROGER TORRENT, PER PRESENTAR-LI EL SEU PLA D'ACCIÓ PER A L'AUTOMOCIÓ

  • El Grup de reflexió DIAGONAL, coordinat per Grant Thornton i format pels principals representants de la indústria de l'automoció a Catalunya, així com diferents entitats i agents socials, presenta els primers resultats del treball consensuat dels experts.
  • Les principals propostes que es plantegen són la relocalització de la cadena de valor, facilitar el desenvolupament de la R+D+i, apostar pels vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, impulsar la transformació digital de la indústria, assegurar l'ocupació qualificada i generar nous llocs de treball.
  • Les sessions del Grup, coordinades per Grant Thornton, s'han centrat en consensuar el seu Ideari i els seus sis eixos temàtics per afrontar els reptes, tant socials com industrials, cap a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva que satisfaci les necessitats de persones i empreses per igual.

El Grup de reflexió DIAGONAL, format per ANFAC, Clúster de la Industria de l'Automoció de Catalunya (CIAC), CCOO Indústria, UGT-FICA, Fecavem, Ficosa, Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundació Repsol i SEAT S.A., i coordinat per Grant Thornton, s'ha reunit avui amb el Conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, per compartir els primers resultats dels seus treballs.

L'activitat del Grup des de la seva creació s'ha centrat a definir un Ideari que representa la seva visió davant el procés de canvi, reptes i oportunitats pel sector en l'àmbit de Catalunya. El Conseller Roger Torrent ha elogiat la iniciativa del grup Diagonal i ha assegurat que "aquest projecte, liderat pels principals actors de la indústria de l'automoció, està en línia amb la transformació del sector de l'automoció a Catalunya. La reindustrialització és imprescindible, així com la necessitat d'avançar amb el sector de l'automoció en el camí de la descarbonització".

Segons els representants d'aquest grup, és necessari facilitar la comprensió d'una realitat cada vegada més complexa i ajudar en la definició i assignació necessària de recursos i polítiques per crear l'Ecosistema Innovador de la indústria de la Mobilitat Sostenible a Catalunya.

Per a això, és necessari desenvolupar un fòrum de debat obert i conjunt, amb idees i propostes per mantenir les fàbriques arrelades al territori, proporcionar eines i espais que facilitin la I+D+i, desenvolupar vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, impulsar la transformació digital de la indústria i de la nova mobilitat, assegurar l'ocupació qualificada i la generació de nous llocs.

En definitiva, fomentar un debat constructiu per mantenir la riquesa i fer-la créixer, atraient noves inversions i llocs de treball, alhora que es contribueix a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva, tot això apostant per la col·laboració Públic-Privada.

Eixos de l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030

El grup de debat també ha definit els seus sis eixos clau en aquests moments de canvi del model productiu, com són: Mobilitat per a tothom, Rellevància Industrial i cadenes logístiques, Nous perfils professionals i necessitats formatives, Mobilitat de baixes emissions, segura i connectada, Diàleg social connectant amb Europa i, finalment, Visió integral de la mobilitat i la indústria.

Per a tots els Eixos i temàtiques desenvolupades s'ha partit de dues premisses clares: la neutralitat tecnològica com a base per a la descarbonització i situar les persones i les seves necessitats de mobilitat en el centre de la reflexió, facilitant que disposin de diferents opcions de mobilitat a la seva elecció.

El Grup ha abordat el debat com una fórmula col·laborativa públic-privada, i al llarg de les sessions de treball fetes, s'han generat propostes de solucions pràctiques i de consens per a una mobilitat Intel·ligent, Connectada, Sostenible, Inclusiva i Cooperativa. Tot això per satisfer les necessitats de ciutadans, treballadors i empreses per igual, assegurant l'ocupació i la generació de nous llocs de treball qualificats i adaptats a les noves necessitats.

Impulsar la indústria de l'automoció a Catalunya en el segle XXI

El Grup DIAGONAL es va constituir com el primer fòrum de debat conjunt que agrupa a tots els actors del sector, orientat a analitzar i plantejar les mesures necessàries tant en l'àmbit industrial, de mercat i social per impulsar la transformació de la indústria cap a la nova mobilitat. És el repte que afecta un sector clau de l'economia catalana, que aporta al voltant de l'11% del seu PIB, més de 20.000 milions d'euros de facturació anual i més de 140.000 llocs de treball directes i indirectes.

Aquesta iniciativa es va crear sota la premissa de posar en valor davant les administracions i l'opinió pública catalana la importància del sector productiu de l'Automoció, tant en l'àmbit social com pel seu impacte econòmic i d'ocupació. I d'igual manera, sota el consens i diàleg de tots els participants, oferir propostes constructives per afrontar el moment de transformació i oportunitats que la nova mobilitat pot generar.

Entre els convidats a les sessions s'ha comptat amb la participació d'Oriol Sagrera, Secretari General del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona, i Xavier Fonollosa, Alcalde de Martorell.

Accedeix a l'Ideari del Grup Diagonal

Comentaris